Ännu en bittorrentbaserad videotjänst lanserad

Google med dess nyförvärv Youtube får det allt svettigare. Bara några dagar efter att Bittorrent Inc, de ursprungliga utvecklarna av bittorrentprotokollet meddelat att de teamat upp med några tungviktare från Hollywood (och skapat allmän förvirring) lanserade utvecklarna av bittorrentklienten Azureus tillsammans med ett flertal mediabolag webbtjänsten Zudeo.

Medan Bittorrent Incs samarbete ska utröna i nya tekniker för distribution av ”köpfilm” är Zudeo ett direkt slag mot Youtube. Zudeo använder bittorrentprotokollet som kanal för att dela ut filmer som användare själv laddat upp till tjänstens webbsida – i betydligt högre kvalitet än de lågupplösta Youtubefilmerna.

På Zudeos webbplats presenteras idag ett flertal filmer enligt vanligt galleriupplägg. När besökaren valt ut och klickat på en film startas ett javaprogram som laddar ner och installerar Zudeoklienten på användarens dator. Klienten är inget annat än en specialanpassad betaversion av bittorrentklienten Azureus. Eftersom Azureus är skrivet i Java så fungerar samma binära version på alla datorer som har java installerat – i dagsläget har de flesta datorer som använder Windows, Mac OS X eller Linux stöd för java.

Efter att filmen laddats ner används de mediaspelare som redan finns installerade på datorn för att spela upp filmen.

Hur funkar det hastighetsmässigt då?

Svaret är: förvånansvärt bra!

En svaghet i bittorrentprotokollet är att det fungerar bäst mellan två datorer som kan kommunicera direkt med varandra på portnivå. Om den ena parten är bakom en brandvägg krävs det att den andra har möjlighet att öppna portar direkt mot Internet för att det ska vara möjligt med en överföring. Om båda parter är skyddade av en restriktiv brandvägg går det helt enkelt inte att initiera en överföring.

För den genomsnittlige datoranvändaren, som skyddas av bredbandsrouter eller brandvägg som hon inte har kunskap att konfigurera om rätt – innebär det alltså att en bittorrentuppkoppling bara fungerar om den andra parten använder en rätt konfigurerad uppkoppling.

Zudeo har löst det här problemet med att sätta upp dedikerade seeds-datorer som från höghastighetslinor kan mata användare som brandsväggsskyddade anslutningar. Och när jag säger hög hastighet menar jag hög hastighet. Filmerna som jag laddat ner levererades med en hastighet på över 15mbit/s.

Andra bloggar om: , , , , . Intressant kanske dårå

Comments: 1

  1. Högkvalitativa musikvideos framtiden för ny fildelningstjänst? | Det lågupplösta livet Says:

    […] Bittorrent kräver att åtminstone en av två parter i en överföring har sin brandvägg eller router rätt konfigurerad. Det är ingen självklarhet när det gäller den genomsnittlige användaren ”som bara vill ladda ner”. Zudeo löser detta genom att ha dedikerade seed-servrar som från snabba linor garanterar att alla kan komma åt materialet. […]

Tio senaste: