Telefonångest

Dubbla känslor ikväll.

Teknikern i mig blir alldels varm och gosig när jag läser specifikationerna till den nya Iphone: en telefon med 3G, inbygd GPS, ett kapabelt operativsystem och fantastiska möjligheter. Mjukvaruaktivisten i mig är dock inte lika lycklig: allt är inlåst bakom hårda bommar. Den enda möjligheten att programmera och distrubera program utan att bryta mot TOS är att använda Apples SDK för utveckling och Apple Store för spridning. Även om jag vill ge bort programmen så måste jag få Appels godkännande.

Kommunikationsmässigt är det även det en smärre katastrof – för att pusha data till telefonen krävs det att man går via Apples egna ”push-proxy”. För att spara batteritid och banbredd är det officella förklaringen.

Det är naturligtvis BS. Apples vill kontrollera allt runt telefonen för att ha en möjlighet att dra in pengar – därför måste de begränsa användarens friheter.

Jag kommer nog i alla fall smågråtande köpa en Iphone 3G när den officellt släpps i Sverige 11 Juli.

Andra bloggar om: , , , ,

Comments: 14

 1. Pär Says:

  Tja, eller så köper du en OpenMoko Freerunner som är i slutskedet av tillverkning/leverans. Då får du inte bara en fantastisk telefon av Iphone-liknande slag utan du stödjer även fri programvara! Freerunner blir förhoppningsvis lite av en revolution – om allt går som det ska – den första helt fria telefonen utvecklad för att vara just fri. Endast användarnas fantasi sätter isåfall gränserna för vilka program som kan köras på/utvecklas för telefonen. Visst, Iphone är flashig och cool men glöm inte vad apple egentligen vill – förvandla internet till enkelvägskommunikation a’la gammelteve (precis som ISP:ar och ”content providers”). De vill att du ska göra allt över internet genom deras servrar och betala för det. Sen kan man ju fråga sig varför 3G är så viktigt egentligen om det finns GSM för samtal och wifi för internet i telefonen. Vanligt trådlöst internet är ju dessutom fritt till skillnad från det ultrastängda 3G. Det är ett nytt sätt för företagen att sälja låtsasprodukter till ockerpriser, de vill ju på fullaste allvar att vi ska betala 20 spänn för en bakgrundsbild eller ringsignal till telefonen.

 2. christian Says:

  Tack för tipset Pär, jag hade missat Freerunner-modellen!

  Problemet är ju att Iphone faktiskt är en riktigt bra gadget. För mig som har en Mac som arbetsdator så är det en ävenklockren match – allt fungerar verkligen så smidigt att jag väldigt ofta låter mina pragmatiska drag styra.

  Att Apples affärsmodell när det gäller Iphone är jobbig vet jag ju redan, får väl lösa det genom att flasha om telefonen och utveckla lite GNU-tools helt enkelt.

  Därimot tror jag inte att Apple har någon dold agenda med något ont syfte att förvandla internet till en kanal med enkelvägskommunikation. Deras mål är helt enkelt att tjäna pengar. De tror att de kan göra det genom att sälja subventionerade telefoner och ta igen pengarna på abonnemang i olika former – hur det funkar får väl framtiden ge besked.

 3. Ty Rex Says:

  Jomen visst kan man rösta med plånboken och klart och tydligt säga till Apple: detta finner jag mig, jag betalar till och med för att få bli låst till er!

  Faktiskt, skäms! Att folk som inte vet om frågan eller inte förstår vad den innebär dreglar ihjäl sig är en sak, men folk som fattar och dessutom ser konsekvenserna…

 4. Martin Says:

  Ty Rex: Blir det nerskärningar för er hos Ericsson nu eller varför är du så ledsen?

 5. Stefan Says:

  Lite skumt de inte gått ut sagt telefonen har MMS, man kan ju hoppas de orkat lägga in den funktionen nu.

 6. Pär Says:

  nä jag tror det är risken – att för många kommer att jämföra freerunner med ex. Iphone och säga ”nja, visst är freerunner en bra lur men Iphone är faktiskt lite coolare och snyggare” och därefter välja apple. Det är tyvärr så att om man ”bara” ska gå efter den typen av kriterier kommer den ofria marknads-modellen att vinna – ett företag som apple kan ju utan att tveka satsa miljarder på design och marknadsföring, den typen av pengar finns ju inte bakom freerunner. Så länge folk tänker ”fri programvara är bra men så länge iphone är coolare tänker jag välja den” så blir det ju aldrig någon förändring.

  Du talar om att flasha om telefonen, jag är verkligen ingen expert på området, men måste ändå säga att jag är skeptisk. Titta bara på rockbox till exempel. Rockbox är ju en enligt mig fantastisk variant av fri programvara för portabla musikspelare som fungerar på en hel del olika märken/modeller och så även Ipod. Tyvärr har de gett upp tanken på att utveckla rockbox för de nyare modellerna, ex. Ipod touch på grund av att Apple valt att lägga in hinder för annan programvara än deras egen i alla senare modeller.

  Jag tror man måste ”offra” lite i design och coolhet – för att vinna väldigt mycket i frihet. För mig personligen kommer det att bli ett ställningstagande att köpa en openmoko – jag kanske inte får den snyggaste telefonen…. men väl den enda riktigt fria!

 7. Anonymaste Says:

  ”Tack för tipset Pär, jag hade missat Freerunner-modellen!”

  Uh, vilken tur du har. Jag har gått och väntat i 2 år och har dragit på min gamla trasiga SE bara på grund av att jag väntat på Neo1973 numera Freerunner.

  Och just IDAG kom det till sist, meddelandet jag väntat på så länge:
  ”So I got word from the factory that we have our date. And we got the line. And parts are being planted on boards this week. I know it’s been a long wait for everybody, but the stone is almost to the top of the hill.”
  http://lists.openmoko.org/pipermail/community/2008-June/018887.html

  IPhone? Vem bryr sig? 🙂

 8. Obstinat Says:

  en telefon (som avlyssnas) med 3G (även avlysning av text o bild), inbygd GPS (så att de vet på centimetrn när var du befinner dig), ett kapabelt operativsystem (under annans kontroll) och fantastiska möjligheter.(till kontroll och spioneri av den stackan som tom betalat pengar för eländet)

 9. christian Says:

  @Ty Rex: Jag förstår inte riktigt varför jag ska skämmas eller varför Apple skulle ha högre moraliska krav på att ha en ”öppen mobiltelefon” än t.ex. SE eller Nokia. Utveckla gärna.

  @Stefan: Härligt att Apple vågar kasta MMS på historiens avskrädeshög där den hör hemma (precis som floppys och parallellportar). Obsoleta teknikska lösningar bör skrotas IMHO. Varför stödja en lowres och downsample via ett protokoll som aldrig breakat när man kan skicka email eller direktkontakt via nätet?

  @Pär: Fri mjukvara går nog enbart att sprida genom att visa på de goda överlägsna exemplen. När jag pratar om att flasha iphone så menar jag att trycka in en färdigconfad upplåst installation som tillåter utveckling och körning av fria oberoende tredjepartsprogram, inte om att ersätta hela systemet. Om någon tok portar t.ex. linux till iphone så är jag den första att pröva – men jag tror som du att det blir svårt att slå apple på fingrarna när det gäller användarvänlighet.

 10. christian Says:

  @Obstinat: Ta av dig folie-hatten, du vet att det där inte är bra för dig .. 🙂

 11. Anonymaste Says:

  Till Obstinat : Nästan alla telefoner har ett AGPS-chips idag (det är alltså inte ”riktig” GPS i varken iPhone eller Freerunner), då det är FCC lag i USA att alla operatörer måste ha minst 95%*) E911 enablade telefoner i sitt nät, annars får de böter.

  *) Om jag inte minns fel.

  Till christian: Det har redan använts för övervakning (även avlyssning t.o.m när telefonen är av enl. vissa källor). Men med Freerunner kan du åtminstone disabla AGPS chipset. Du kan kryptera SMS och telefonsamtal (finns säkert inte i den som levereras, men jag kommer skriva funktionalitet för det annars mha gpg). Att kasta bort en ren mjukvarufunktion som vissa vill ha (MMS), bara för att en person tycker den är onödig är dumt. En telefon ska klara allt den fysiskt kan klara – det kostar inget extra. Men det fina med Freerunner är att den till sist kommer ha _alla_ funktioner användarna vill ha, alla codecs (ogg et.c), tangentbord, hårddisk, kameradrivrutiner till USB-porten et.c. Det finns GRYMT mycket coola förslag och jag har endel själv också. 🙂

 12. MZL Says:

  @Orginalinlägg
  Jag är inte säker på att din åsikt om att Apples push-proxy lösning är till för att de ska tjäna pengar på kontroll. Apple har inte ens sagt att de kommer att ta något betalt för den tjänsten annat än utvecklar-registreringsavgiften.

  Det _är_ ett faktiskt problem med bakgrunsprocesser på mobila terminaler. Det jag saknar är dock någon effektiv cron-variant, så att man till exempel skulle kunna skriva sin egen väckarklocka med komplicerade koder för att få snooza 🙂

  @ 2.christian
  Vilket abbonemang skulle Apple tjäna pengar på? Som det är nu så verkar systemet med revenue-sharing vara borta, och att Apple ”endast” får pengar vid varje direktförsäljning.

  Själv tänkter jag nog registrera mig som utvecklare för att få lägga de program jag vill på min egen telefon, samt troligen lägga upp något eller några små program på AppStore.

 13. christian Says:

  @MZL: Jag tycker att allt pekar på att Apple verkar agera mycket målmedvetet för att binda in utvecklarna vid deras system – t.ex. genom att tvinga fram proxylösningen.

  Den enda egentliga möjliga intäkten för Apple efter försäljning är ju nu att ta sina procent av allt som säljs via AppStore.

 14. kodkultur » Blog Archive » Iphone vinner i längden Says:

  […] kval angående begränsad frihet till trots – det är mycket möjligt att ni ser mig stå med stora pupiller @ kungsgatan natten […]

Write a Comment

Tio senaste: